Pelgrimeren doorheen de Goede Week

Onze samenleving beleeft vreemde tijden. Omdat wij als Kerk “de vreugde en de zorgen van de wereld delen” (Vaticanum II), zijn het ook voor ons vreemde tijden. Het was al een eigenaardige veertigdagentijd en nu moeten we ook de Goede Week op een gans andere wijze beleven dan we gewoon zijn…

Vanuit de werkgroep Pelgrimspastoraal willen we een bijdrage leveren om jullie hierbij te helpen en hopelijk te inspireren. Ter vervanging van onze traditionele pelgrimswandeling in de ochtend van Stille Zaterdag, doen we dit aanbod voor een bezinnende wandeling voor elke dag van de Goede Week. Ga een eindje stappen in jouw eigen buurt. Hou onderweg even halt om de aanzetten te lezen. En probeer je al stappend te verenigen met Jezus en alle mensen die lijden…

Je kan iedere dag afzonderlijk vinden op deze overzichtspagina. Wil je liever het boekje in zijn geheel? Dan kan je het hier downloaden in word of pdf.

De Goede Week is trouwens één grote tocht! Het begint op Palm-zondag met de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem. Witte donderdag begint met Jezus die de voeten van de leerlingen wast om hen klaar te maken om dienend op weg te gaan. Daarna vindt het Laatste Avondmaal plaats; als Paasmaal is het de gedachtenis van de Uittocht uit Egypte. Deze dag sluit af met het volgen van Jezus naar de Hof van Olijven. Dan is er Jezus’ tocht met het kruis op Goede Vrijdag. En het Paasverhaal begint met “vroeg in de ochtend gingen de vrouwen op weg” en eindigt met “Hij gaat u voor naar Galilea”.

Het doet ons pijn – tot diep vanbinnen – dat we de Goede Week niet in onze kerken kunnen vieren. Maar gelukkig is ons geloof groter dan vormen en plaatsen. En: in onze individuele beleving weten we ons deel van een grote pelgrimsgemeenschap… ook dat geeft een bijzondere kracht. Moge je daarin iets proeven van de vreugde en de levensenergie van Pasen!

Werkgroep Pelgrimspastoraal Bisdom Hasselt

2 gedachten over “Pelgrimeren doorheen de Goede Week

  1. Bedankt
    Zo kunnen we de goede week en paSen toch dicht bij hebben
    Dank u florine

  2. Heel erg bedankt om dit beschikbaar te stellen. Zo kunnen we toch samen/apart de goede week op een intensieve manier beleven.
    Dikke merci!!!

Reacties zijn gesloten.